Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: ΚΡΟΥΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ



Το να δημιουργείς μουσική παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο μπορεί να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές μουσικές εμπειρίες. Τα παιδιά ανταποκρίνονται στα μουσικά όργανα και αγαπούν πολύ να πειραματίζονται με διαφορετικούς ήχους και είδη οργάνων όπως μαράκες, καστανιέτες, τύμπανα, πιατίνια, κουδουνάκια και πολλά άλλα όργανα. Τα κρουστά μουσικά όργανα, προσφέρουν πολλές και ποικίλες ευκαιρίες για  τα μικρά παιδιά να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους. Κάθε όργανο είναι διαφορετικό, είναι απλά στη χρήση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους.
ΦΕΤΟΣ Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΟΥΛΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΘΕΜΑ ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ,ΠΡΟΤΟΤΥΠΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ.


ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ,  Μα πιο πολύ το χάρηκαν τα ίδια τα παιδάκια, το διασκέδασαν, δημιούργησαν υπέροχα μουσικά οργανάκια δίνοντας στο καθένα μια ξεχωριστή πινελιά.

Ιδού μερικά από τα μουσικά οργανάκια μας (των προνηπίων):

ΚΑΣΤΑΝΙΕΤΑ:

Απο μεταλικα καπάκια μπύρας και αναψυκτικών, χοντρο χαρτόνι ή απο κομματακια  χαρόκουτας φτιάχνουμε καστανιέτες. Τις χρωματίζουμε και τις δίνουμε όποια μορφη- χαρακτήρα θέλουμε.

ΚΑΣΤΑΝΙΕΤΑ ΦΙΔΑΚΙ- ΔΕΙΓΜΑ






 

 


ΚΑΣΤΑΝΙΕΤΕΣ που δημιουργήσανε τα παιδια:

Καστανιέτες στρογγυλές.

Μακροστενες



Μ ε φαντασία και πολλη χαρά τα παιδιά δημιουργουν!!!!!

Το παιχνίδι ξεκινάει!!!!!!!!

ΚΛΙΚ- ΚΛΑΚ
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια:

Οι καστανιέτες ή καστανιέττες είναι κρουστό μουσικό όργανο, το οποίο κατατάσσεται στα ιδιόφωνα, με χαρακτηριστικό ήχο κροτάλων. Αποτελείται από δύο ξύλινα, όμοια μεταξύ τους στρογγυλά και κοίλα τμήματα, σαν τα επικαλύματα των καστάνων, που ενώνονται με κορδόνι ή ταινία και περνιούνται στα δάκτυλα του οργανοπαίκτη, έτσι ώστε να παραμένουν ανοικτά και με τη πίεση του αντίχειρα και του μέσου δακτύλου να κτυπούν μεταξύ τους και να παράγουν τον ιδιάζοντα ήχο.
Χρησιμοποιούνται κυρίως στους ισπανικούς χορούς και ρυθμούς μουσικής τονίζοντας χορευτικές κινήσεις και υπογραμμίζοντας τον ρυθμό. Χαρακτηριστικό είναι το άκουσμα της καστανιέτας στη πασίγνωστη διεθνώς μουσική υπόκρουση της "ισπανικής υποχώρησης".
Επίσης κατασκευάζονται και καστανιέτες μεγάλες με λαβές που μοιάζουν με κουτάλες, όπως και μικρές που φέρονται γύρω από τύμπανα και κρούονται με ράβδο.




ΤΥΜΠΑΝΑΚΙ:

Από κουτιά μεταλλικά του Νες- καφέ, η μεταλλικά κουτιά από βρεφικές κρέμες και γάλατα, χαρτόνι του μέτρου ή γλασσέ χαρτί, κορδέλες και προαιρετικά μπαλόνια φτιάχνουμε τυμπανακι. Για τις μπαγκέτες χρησιμοποιούμε ξυλάκια από σουβλάκι και φελλούς.

ΔΕΙΓΜΑ:


ΤΥΜΠΑΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:








Είμαστε έτοιμοι, επί το έργον.


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια:


Τύμπανο
 

Το τύμπανο είναι ένας χαρακτηρισμός που διακρίνει ορισμένα κρουστά μουσικά όργανα, και συγκεκριμένα αυτά που φέρουν ελαστική μεμβράνη (ή κεφαλή), τεντωμένη στο άνοιγμα ενός κοίλου σώματος (το αντηχείο). Όπως μαρτυρά η κατηγορία στην οποία ανήκει, το τύμπανο παράγει ήχο κυρίως μέσω της κρούσης. Ανάλογα με τον τύπο του οργάνου και την επιλογή τεχνικής, παίζεται με διάφορους τρόπους: το αφρικάνικο ντζέμπε παίζεται με τα χέρια, τα ινδικά τάμπλα παίζονται με τα δάχτυλα, ενώ στην περίπτωση του ταμπούρου, ο τυμπανιστής χρησιμοποιεί κρούστες (ή μπακέτες).

 ΜΑΡΑΚΑ

Απο πλαστικό μπουκάλι του νερου, ρύζι ή οποιοδήποτε άλλο υλικο που παράγει ήχο, κορδέλες και πομ- πομ κατασκευάζουμε υπέροχες μαράκες.

ΔΕΙΓΜΑ:


ΜΑΡΑΚΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:









 Μαράκες

 
Οι μαράκες (σχεδόν πάντα χρησιμοποιούνται σε ζευγάρι) είναι ένα σημαντικό όργανο της λατινοαμερικάνικης ορχήστρας. Το ξεχωριστό θρόισμα και ο απαλός ρυθμικός τόνος φαίνεται να αναπαριστούν τις ίδιες τις κινήσεις των χορευτών.
Οι πρώτες μαράκες (γνωστές σήμερα ως shakers) ήταν κολοκύθες αποξηραμένες, των οποίων οι σπόροι κροτάλιζαν όταν κινούνταν. Αργότερα, άδειαζαν τις κολοκύθες από το περιεχόμενό τους, τις αποξήραιναν και τις γέμιζαν με μεγαλύτερου σπόρους ή χαλίκι, για να βελτιώσουν τον ήχο του οργάνου. Οι κολοκύθες εκλέγονταν συχνά με βάση το σχήμα τους - ο λαιμός μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χερούλι του οργάνου.



                                                         ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑΚΙΑ ΜΑΣ

ΚΑΣΤΑΝΙΕΤΑ- ΜΑΡΑΚΑ- ΤΥΜΠΑΝΑΚΙ


 ΜΑΡΑΚΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΑΠΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΑΡΑΚΕΣ:




ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ :

Καλές κρούσεις παιδια!!!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου